Slapen en allergie

De kwaliteit van beddengoed is van groot belang, als er sprake is van allergie, omdat u met uw gezicht een nacht lang in contact bent met het beddengoed.
Huisstof
Huisstofmijt-allergie wordt het meest met slaapkamers in verband gebracht.
Men is niet allergisch voor de materialen die in dekbedden en kussen zijn verwerkt, maar de beestjes die in deze stoffen leeft. De huisstofmijt is een spinachtige diertje, die net niet met het blote oog zichtbaar is. In de warme, vochtige omgeving van het bed voelt dit beestje zich prima thuis. Zijn voedsel bestaat vooral uit de inbed altijd aanwezige huidschilfertjes. Daarvan verliest een mens tijdens een nachtje slapen één tot anderhalve gram. Genoeg als voedselbron voor duizenden mijten. De afvalstoffen van de mijt zijn zo klein, dat ze zweven in de lucht. Deze afvalstoffen zijn de veroorzakers van de allergisch reactie. In de warme maanden zijn huizen relatief warm en vochtig , dan planten huistofmijten zich snel voor. In de herfst en de winter komen de meeste klachten voor: de concentratie van allergie-verwekkende stof is dan groot en daar komt bij dat mensen meer tijd in huis doorbrengen.

De verschijnselen
De verschijnselen van huistofmijt-allergie lijken op verkoudheid. Het belangrijkste verschil is dat de verschijnselen, die bij verkoudheid na elkaar optreden (keelpijn, dan niezen, dan een loopneus) zich bij allergie gelijktijdig voordoen. Andere symptonen zijn rode ogen en benauwdheid.

De boosdoener
De materialen, waarvan dekbedden en hoofdkussen zijn gemaakt veroorzaken op zich geen allergie. Toch kunnen er grote verschillen zijn, die invloed hebben op het voorkomen van huisstofmijt. Is een kussen of dekbed stoffig, dan is een tijk, die huisstofmijt gemakkelijk doorlaat, daar medeoorzaak van. Is een tijk fijner geweven, dan kan een huistofmijt minder of zelfs helemaal niet doordringen.

Maatregelen
Bij overgevoeligheid voor huistofmijn, kunt u maatregelen nemen.
* Houd de slaapkamer droog door in het najaar tijdig de verwarming aan te zetten. Dat
voorkomt een explosie van het aantal mijten.
* Beperk huisstof in de slaapkamer door een gladde vloer te kiezen en die regelmatig te
reinigen.
* Lucht uw kamer elke dag ongeveer 30 minuten. Leg ook uw dekbed open.
* Huistofmijten worden gedood door beddengoed op 60 graden te wassen. Maar ook een
zeer lage luchtvochtigheid werkt goed. Een diepvries is prima geschikt om huisstofmijt
effectief te doden! Na enkele uren is uw dekbed of kussen er weer vrij van.
* Materialen die ervoor zorgen dat huisstofmijt wordt geremd of gedood zijnL Actigard
behandeling op katoenen tijdstof, synthetisch vulmaterialen zoals Comforel Supreme.

Top