Welk type dekbed moet ik kiezen?

Welk type dekbed moet ik kiezen?
Het aanbod in dekbedden is groot, het lijkt moeilijk om tot een juiste keuze te komen.
Het gewicht van het dekbed kan het uitgangspunt zijn, welk gewicht op het lichaam wordt als prettig ervaren? Maar ook het gebruikte vulmateriaal. Voorkeur voor een puur natuur dekbed, of het gebruiksgemak van een synthetische vulling. En ook andere eigenschappen kunnen van belang zijn, zoals wasbaarheid en allergievriendelijkheid. Kortom: de aankoop van een dekbed is een persoonlijke keuze. Wij van de Graaff in Maarssen geven u hierin deskundig advies, zodat u de juiste keuze kunt maken.

  • Dekbedden zijn er in verschillende uitvoeringen:
    – enkel dekbed, voor bijna het hele jaar;
    – zomer dekbed, voor de warme zomermaanden;
    – 4 seizoenen dekbed, bestaan uit twee afzonderlijke helften met een verschillend vulgewicht, zodat u hiermee ook in warme zomers of koude winters uw isolatiebehoefte naar omstandigheden kunt aanpassen.

Hoe warm is een dekbed?
Over de warmte van een dekbed gaan veel verhaaltjes, maar u moet zich realiseren dat een dekbed alleen isoleert. Warmer dan uzelf bent wordt het dus nooit.
Van groot belang is echter hoe u die warmte ervaart en dat heeft veel te maken met de vochtigheid. Uit ervaring weet u dat bij vochtige, klamme warmte, vlak voor een onweersbui,
25 graden heel anders aanvoelt dan in Spanje op het strand.
Zo zit het ook met uw bed. Elke nacht verliest een mens gemiddeld ongeveer 0,5 liter vocht. Een goed dekbed neemt dit vocht op en staat het vervolgens af aan de lucht. Niet te snel, want dat zou een afkoelend effect hebben.
Hoe goed de warmte-isolatie is, is voornamelijk afhankelijk van de dikte van het dekbed: hoe meer stilstaande lucht, hoe betere isolatie, hoe warmer.

DIS: wéét waaronder je slaapt
Stichting Promotie Dekbedden heeft voor u het speciale Dekbed Informatie Systeem ontwikkeld. In dit systeem wordt ieder dekbed objectief beoordeeld.

1. Vulmateriaal
Dons is vaak gemengd met kleine veertjes. Het donsgehalte (15% tot 100%) moet daarom vermeld worden. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Synthetische vezels. Vermeld moet worden of de vezels hol of gesloten zijn. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Wol is meestal 100% zuivere lams- of scheerwol.

2. Model
Om de vulling van het dekbed te fixeren worden boven- en onderkant van het tijk op verschillende manieren, al naar het gelang van het type, aan elkaar bevestigd.

3. Afmetingen
Eénpersoons dekbed: 140 cm breed is voor de meesten ruim voldoende.
Tweepersoons dekbed: breedte van 200 cm tot 240 cm (meest voorkomend).
Bent u langer, dan is een lengte van 220 cm aan te bevelen. De maten zijn vrijliggend en gladgestreken gemeten.

4. Tijk
De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling.
Hij moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:
* hij moet dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden en
* hij voet voldoende ademen om transpiratievocht effectief af te voeren. Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100%katoen; alternatieven zijn o.a.: samenstellingen van katoen/polyester, microweefsel of viscoseweefsel.

5. Vulgewicht
Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of een gewicht per m2. Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kunt u alleen de vulgewichten van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.

6. Warmteklasse
De warmtebehoefte verschilt per persoon. Dekbedden kennen dat ook verschillende warmteklassen, die u houvast geven bij de bepaling van uw keuze.
Warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed.
Warmteklasse Dikte dekbed Toepassing
Klasse 1 vanaf 8,8 cm Ideaal voor koude slaapkamers en/of mensen die het nogal snel koud hebben
Klasse 2 6,3 – 8,2 cm Gemiddelde warmte-isolatie. Deze dekbedden zullen de meeste mensen goed bevallen
Klasse 3 4,0 – 5,7 cm Voor mensen die het snel warm hebben en/ of voor gebruik in verwarmde kamers
Klasse 4 2,0 – 3,4 cm Echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden

7. Gewichtsklasse
Een superlicht dekbed of liever wat zwaarder? Door verschillende vulmaterialen kunnen dekbedden uit dezelfde warmteklasse verschillen in gewicht. Zo is wol zwaarder dan dons. Er zijn 4 gewichtsklassen, uitgaand van het totaalgewicht van een dekbed van 140*200 cm.
Ultralicht tot 1000 gram
Superlicht van 1000 tot 1300 gram
Licht van 1300 tot 1800 gram
Medium van 1800 tot 2500 gram
Zwaar meer dan 2500 gram

8. Wasvoorschrift
Dekbedden zijn doorgaans goed te reinigen. Het volgen van het wasadvies is van groot belang voor de levensduur van uw waardevolle dekbed. In de meeste wasmachines kunt u een éénpersoonsdekbed zelf wassen. Het is belangrijk om uw dekbed na het wassen zorgvuldig te spoelen en te drogen, zodat het volume weer helemaal terugkomt. Met grotere dekbedden kunt u terecht bij een wasserette of stomerij. Was niet te snel uw dekbed!

9. Gebruiksvoorschrift
De gebruiksvoorschriften zijn meestal eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed even losjes opschud en door het raam van de slaapkamer een uurtje of twee open te zetten, is dat genoeg om uw dekbed fris en volumineus te houden.

de Graaff

Top